(B)ruis Magazine
ZOETE AARDAPPELSOEP MET KOKOSMELK EN GEROOKTE KIP
SIEGFRIED PALMTAK
Vijf jaar geleden verruilde Siegfried het bedrijvige Amsterdam voor het bruisende Heerlen. In zijn kleurrijke keuken experimenteert hij graag met uiteenlopende smaken.
“Koken is kunst. Soms proef ik iets en raak ik helemaal geïnspireerd. Dan word ik bijna obsessief en kan ik niet wachten om mijn ideeën uit te proberen.”
In het dagelijks leven runt Siegfried Studio Palmtak, waarmee hij als (privé)kok kookt op speciale gelegenheden.
“Mensen vermaken, dat is het leukste aan koken. Mijn doel is bereikt als ik hen een bijzondere belevenis heb kunnen bieden met mijn eten.” Daarnaast vervult hij met trots zijn rol als vader van twee zoontjes.
De zoete aardappelsoep is niet alleen een favoriet van Siegfried, maar ook van zijn kinderen.
“Ik heb het recept ooit gekregen van een oud-chef en daarna zelf geperfectioneerd. Nu maak ik het regelmatig voor verschillende gelegenheden. Normaal houd ik het recept geheim, maar voor (B)RUIS maak ik een uitzondering.”
“KOKEN IS KUNST.”
HEERLENS GERECHT
Heëlesje luu geven een kijkje in hun eigen keuken en delen een van hun favoriete gerechten. Deze keer deelt Siegfried zijn populaire zoete aardappelsoep met kokosmelk en gerookte kip.
“Bijna iedereen die hem proeft, vraagt naar het recept.”
Door Maud Ruiter
(BRUIS MAGAZINE)
Recept Zoete Aardappelsoep met Kokosmelk en Gerookte Kip
Ingrediënten
Voor de soep:
* 600 g zoete aardappelen, geschild en in blokjes
* 200 g ui, gesnipperd
* 3 teentjes knoflook, fijngehakt
* 4 verse bevroren limoenblaadjes
* 200 g boter
* 1 liter kokosmelk
* 140 g gerookte kip
* Zout en zwarte peper naar smaak
5Piment
2 Laurier
Gr.Gember
8 Korindezaad
Voor de groentebouillon:
1 wortel, in stukken gesneden
1 stengel bleekselderij, in stukken gesneden
1/2 prei, in ringen gesneden
1 kleine ui, grof gehakt
2 teentjes knoflook, geplet
1/2 tomaat, in vieren gesneden
1 laurierblad
1 takje tijm
5 zwarte peperkorrels
1 liter water
Zout naar smaak
Bereidingswijze
1. Groentebouillon maken:
Doe de wortel, bleekselderij, prei, ui, knoflook, tomaat, laurierblad, tijm en peperkorrels in een grote pan.
Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen.
Zeef de bouillon en zet deze apart. (Als je bouillonblokjes gebruikt, los deze dan op in 1 liter heet water.)
2. Voorbereiding van de soep:
Verhit een beetje zonnebloemolie in een grote pan op middelhoog vuur.
Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en glazig zijn.
Voeg de blokjes zoete aardappel en limoenblaadjes toe en bak alles 5 minuten mee.
3. Soep koken:
Schenk de kokosmelk in de pan bij het mengsel van ui, knoflook en zoete aardappel.
Voeg 200 ml van de groentebouillon toe.
Breng de soep aan de kook en laat deze 15-20 minuten zachtjes koken, totdat de zoete aardappel zacht is.
4. Soep pureren en zeven:
Verwijder de limoenblaadjes uit de soep.
Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
Zeef de soep door een fijne zeef voor een extra gladde textuur. Gebruik een lepel om vaste stukjes door de zeef te drukken.
Voeg de boter toe aan de gezeefde soep en mix opnieuw met de staafmixer tot de boter volledig is opgenomen.
5. Afmaken en serveren:
Breng de soep opnieuw aan de kook en proef of er nog zout of peper nodig is.
Schep de soep in kommen en garneer met stukjes gerookte kip.